2011. szeptember 23., péntek

Denon PMA-320A Az "etalon" ! - Jelenlegi ára: 24 500 Ft

Denon PMA-320A 1989-ben gyártott igazi Hi-Fi erősítő. Teljesítménye 2x90W 4 ohmos,  2x60W 8 ohmos kimeneten.  0, 008 alatti harmonikus torzítás!!!! Hat bemenet,  kapcsolható CD direct, illetve kapcsolható MM-MC phono bemenet mozgómágneses, illetve mozgótekercses hangszedőkhöz, subsonic filter, loudness, A-B hangfalpár kimenet.  Műszakilag kifogástalan, de a balansz működése bizonytalan.  Külsejét tekintve igazán  szép, ápolt az állapota,  a tetején használatból adódó kisebb karcok találhatók. Az előlap szép.
A hangjáról tőlem sokkal hitelesebben és szemléletesebben írt a HIFI Magazin,  amely etalon erősítőként használta évekig és számos nagy nevű illetve high end kategóriához közeli erősítőt utasított maga mögé .
Részlet az erősítő HIFI Magazinban történt értékeléséből 1989-ből: Etalonnak a NAD 3020e erősítőt választottuk, ezt a készüléket minden valamirevaló hifista ismeri.  
Denon PMA-320. Magasban-mélyben jobb. Nem puffog. Levegősebb, tisztább, elválasztja a szólamokat. Nem találok hibát. A mélye nemcsak több, de jobb is. Finomabb, úgy, ahogy van. Sokkal nagyobb tér, részletdús, a magasa-mélye jobb, zenei élményt nyújt. * Jobb mély, tisztább középtartomány, magasban is szélesebb sáv. Dzsesszen már az első pillanatban elbűvölt; arisztokratikus a másikhoz képest. Mindenben finomabb. A dobseprő mintha valóságos volna. Minden hangszernek megvan a maga helye. * Én nehezebben döntöttem. Elsőre: nagyon jó, de mintha visszafogott volna, a színpad széles ugyan, de nem elég mély. Kicsit steril? A Proprius dzsesszfelvételnél azonban lehull a szememről a hályog: ez az erősítő sokkal hallgathatóbb, a zenéje sokkal rendezettebb gyönyörűen szól. Az etalon. Nem tudok neki durva hibákat felróni, de szegényesebb. Időnként torzít, a női hangon zavaróan teszi. Lényegesen gyöngébb! * Beszűkül, sávhatárolt. Kellemes, de nem dob fel. A felső regisztere torzít. Nem lehet egy napon említeni a két erősítőt. * Az ének reszelős, fedett, tompább, időnként torzít. * Előbb: kellemesnek, melegnek, hallgathatónak éreztem; nívós analóg zene, öblös, muzikális, habár a női hang rekedtes, de van benne valami természetesség. A Proprius dzsesszlemeznél azonban kiderül, hogy ebben a hangképben túl sok a zűr és a zavar. Summa summárum, a Denon PMA-320-szal váratlanul nagyot fogtunk: egy új etalon-erősítőt, amelyet a jövőben gyakran fogunk használni. A jó öreg NAD3020-ról most is jó véleménnyel vagyunk, de többé nem tartjuk Best Buynak - kivéve, ha valaki különösen olcsón jut hozzá. Gyári állapotban úgy 20-22 ezer forint lehet az értéke, tehát 6-8 ezerrel olcsóbb ugyan a Denonnál, de ez nem egyenlítheti ki a korszerűbb gép erényeit: kifinomultabb hangját, szebb külalakját és háromszorta nagyobb teljesítményét.
Egy kávé mellett személyesen meghallgatható, megtekinthető!


Jelenlegi ára: 24 500 Ft

Az aukció vége: 2011-09-29 07:33
. Denon PMA-320A Az "etalon" ! - Jelenlegi ára: 24 500 Ft